Door een ernstig lek in onze wifi-netwerken is het mogelijk dat kwaadwillenden meegluren met wat jij op het internet doet. Het advies luidt: updaten, maar voor sommige apparaten is dat dringender dan andere.
Het lek, genaamd Krack, doet zich voor in WPA2, de technologie waarmee miljoenen Nederlandse draadloze netwerken zijn beveiligd. WPA2 stamt uit 2004, maar vormt nog steeds één van de belangrijkste technologieën van vandaag. Beveiligingsbedrijf Fox-IT noemt het lek ‘ernstig’.
Bij het lek wordt misbruik gemaakt van de uitwisseling van een digitale sleutel tussen de router en het verbonden apparaat. Door deze digitale sleutel aan te vallen kunnen kwaadwillenden meekijken met wat jij op het internet doet en in sommige gevallen je inloggegevens ontfutselen.
Wat kun je doen om jezelf te beschermen?
Het is belangrijk dat je de apparaten waarmee je met het wifi-netwerk verbindt van de laatste updates voorziet. Denk aan je laptop, smartphone en tablet, maar ook je slimme beveiligingscamera of gameconsole. Door je apparaten van de laatste update te voorzien kan er geen misbruik van het wifi-lek worden gemaakt.
Fabrikanten hebben alleen nog niet allemaal updates uitgebracht die je beschermen tegen de wifi-aanval. Je zult de komende tijd dus enkele keren moeten checken of er al een update voor jouw apparaat beschikbaar is.
Android en iOS
Smartphones en tablets met Android 6.0 of hoger, zo’n 50 procent van alle Androids, zijn erg kwetsbaar voor het wifi-lek. Google zegt in een reactie dat op 7 november er een update wordt uitgerold die je beschermt tegen dit lek. Fabrikanten, zoals Samsung en Huawei, moeten deze update nog wel naar jouw toestel uitrollen. Dat gebeurt lang niet altijd, vooral oudere Android-apparaten worden veelal niet meer geüpdatet.
iOS-toestellen zoals de iPhone en iPad zijn relatief veilig. Ook daar zijn kwetsbaarheden gevonden, maar deze zijn niet zodanig ernstig dat een aanvaller er echt schade mee kan aanrichten, stelt beveiligingsexpert Kevin Beaumont.
De Galaxy S8 is één van de kwetsbare Android-telefoons
Windows, MacOS en Linux
MacOS en Linux zijn beide ook kwetsbaar voor de wifi-aanval. Er zijn al updates voor Linux beschikbaar, over MacOS is op dit moment nog niets bekend. RTL Nieuws heeft Apple om een reactie gevraagd.
Microsoft heeft inmiddels een Windows-update uitgebracht die gebruikers beschermt tegen het wifi-lek. Deze wordt automatisch geïnstalleerd als gebruikers ‘automatische updates’ hebben ingeschakeld.
Dan: je router
Het is ook mogelijk om je router te beveiligen tegen het wifi-lek. Daarvoor is het noodzakelijk dat de fabrikant een update voor de software heeft uitgebracht. Door de router te beveiligen worden ook alle verbonden apparaten beveiligd.
Veel Nederlanders hebben een router van hun internetprovider. Zowel KPN als Ziggo laten in een reactie weten op de hoogte te zijn van het wifi-lek en de situatie te onderzoeken. Beide bedrijven willen nog niet zeggen wanneer consumenten een update voor hun router kunnen verwachten.
Als je een router hebt gekocht, dan kun je het apparaat zelf updaten. Op deze website houdt een Nederlander alle updates voor verschillende routermerken bij. Op dit moment hebben Netgear, MikroTik en Ubiquiti een update uitgebracht die het apparaat beschermt tegen Krack.
Op de router staat veelal het webadres en de gegevens waarmee je kunt inloggen. In de meeste gevallen is het een kwestie van na het inloggen op het updateknopje drukken en enkele minuten wachten. Je kunt aan de fabrikant van je router vragen wanneer zij een update voor jouw apparaten uitbrengen. Op deze website vind je veel informatie over het updaten en beveiligen van je router.
Wat kun je nog meer doen?
Een belangrijke tip is om bij het surfen zo veel mogelijk van https gebruik te maken, de beveiligde verbinding die je herkent aan het slotje in de adresbalk. Dit voegt een extra beveiliging toe waardoor bijvoorbeeld je inloggegevens worden beschermd.
Een andere tip is om een vpn-dienst te gebruiken. Met een vpn bouw je een soort digitale tunnel om je internetverbinding en houd je pottenkijkers, zoals kwaadwillenden die het wifi-lek misbruiken, buiten.
Voor meer informatie kunt u ons bereiken.
bron: RTL nieuws