Glasvezel internet is al supersnel. Het is op dit moment zelfs het snelste internet dat je kunt krijgen. Maar onderzoekers van de UAntwerpen hebben een manier bedacht die het letterlijk tienduizend keer sneller kan laten gaan dan het nu al gaat.
In samenwerking met collega’s van het National Graphene Institute in Manchester zijn ze namelijk gaan experimenteren met grafeen, het dunste materiaal ter wereld. Dat gebruikten de onderzoekers om laserlicht mee te manipuleren. Dat gebeurt met strookjes die een duizendste van een mensenhaar zijn.
10.000 keer sneller
Aangezien glasvezel draait op het spelen met laserlicht dat door de kabel gaat en op die manier enen of nullen worden gemaakt die data vormen zou elke verbetering ten opzichte van de traditionele methodes om het laserlicht te manipuleren winst zijn. Wat er echter gebeurde is iets opmerkelijks.
Als twee laserstralen zich kruisen, negeren die elkaar normaliter. Als je echter twee laserstralen op zo’n dun stukje grafeen richt krijg je een soort vermenging. Dat maakt het mogelijk om data van de ene laserstraal naar de andere over te brengen en zo kun je op slimme manieren duizenden keren meer informatie in die stralen stoppen dan met de huidige (elektrische) methode mogelijk is.
Glasvezel belangrijk
Volgens de onderzoekers is glasvezel over een paar jaar broodnodig, als de toename van het Internet of Things blijft doorgaan. We hebben steeds meer data om te versturen en hoewel het in je huis misschien nog lang niet aan de max zit zijn de algemene glasvezelkabels die alle data van buurten, steden of zelfs landen moeten vervoeren ook een keer vol.
Met deze vinding (die volgens de onderzoekers op bestaande glasvezellijnen prima zou werken) zouden we over een aantal jaar al deze waanzinnige snelheden moeten kunnen bereiken. Hopelijk hoeven we ons dan echt nooit meer zorgen te maken over langzaam internet.