De Internet Engineering Steering Group heeft http-statuscode 451 goedgekeurd voor gebruik. De foutcode geeft aan dat een website niet kan worden weergegeven vanwege juridische redenen en moet zo inzicht geven in online censuur.
Het voorstel is ingediend door 451 Unavailable, een groep die zich inzet om censuur op het internet duidelijker zichtbaar te maken. De IESG, een orgaan dat onder andere de status van internetstandaarden controleert en bijhoudt, heeft het voorstel goedgekeurd. De 451 Unavailable-groep wil er met de code voor zorgen dat webontwikkelaars en internetproviders duidelijkheid kunnen bieden waarom een website niet beschikbaar is.
Foutcode 451 is bedoeld om aan te geven dat een website niet beschikbaar is omdat deze wettelijk is verwijderd of geblokkeerd. Op het moment wordt voor dit soort blokkades de algemene ‘verboden toegang’-statuscode 403 gebruikt. De 451 Unavailable-groep voert aan dat dit niet is waar code 403 voor bedoeld is en dat er behoefte is aan meer duidelijkheid. De nieuwe 451-foutcode moet meer duidelijkheid geven, onder andere door de toevoeging van een uitleg wie de website heeft geblokkeerd en onder welke wet, zo staat in het voorstel.
In Nederland hebben providers zelf soms meer informatie verschaft aan de gebruiker over de reden waarom een website geblokkeerd is. Toen Brein providers verplichtte The Pirate Bay te blokkeren legden sommige van de internetaanbieders in een melding aan de gebruiker uit waarom de website niet beschikbaar was.
De 451 Unvailable-groep heeft gekozen voor nummer 451 om te verwijzen naar het boek Fahrenheit 451. In het verhaal zijn boeken verboden en vindt censuur op grote schaal plaats. Het gebruik van de code is niet verplicht en verschijnt dan ook alleen wanneer deze is geïmplementeerd door de webontwikkelaars. Ook is het mogelijk dat sommige autoriteiten liever niet openbaar maken waarom ze een website hebben geblokkeerd. Hierdoor is het gebruik van http-statuscode 451 niet onfeilbaar.